Now&Wow start campagne om jongeren die drugs gebruiken bewust te maken van de risico’s
Drugsgebruik, is dat een verantwoordelijkheid van ondernemers in het uitgaansleven? Wat doe je als iemand onwel wordt in jouw club? Nachtclub Now&Wow maakte het mee en spreekt zich uit via hun campagne: RaveSafe. Het doel? Laten zien wat drugs met je kunnen doen. Lisanne de Groot, directie Maassilo en Now&Wow, vertelt erover.
Lisanne: "De afgelopen jaren hebben we een aantal heftige incidenten gehad bij ons in de club. We hebben helaas van dichtbij meegemaakt wat drugs kunnen doen met jonge mensen. Zo is er iemand onwel geworden die uiteindelijk in het ziekenhuis is overleden door de gevolgen van drugsgebruik. Een van onze beveiligers heeft haar die avond nog gereanimeerd. Dit had heel veel impact op ons bedrijf. Daarom hadden we heel sterk het gevoel dat we iets moesten met dit onderwerp."
Kun je iets vertellen over de RaveSafe campagne?
"De campagne bestaat uit een serie van 5 video’s. Het zijn echte verhalen met echte mensen. Zo spreken we een moeder die haar dochter is verloren, maar ook de beste vriendin van die dochter. Zij was die avond bij haar toen ze onwel werd in de club. Ook komt de beveiliging en het EHBD team aan het woord die vertellen welke impact drugsgebruik onder bezoekers op hun werk heeft.” Verder gaan we in gesprek met de politie en het Erasmus MC. Zij vertellen over hun ervaringen met de wereld achter drugs."
Wat doen jullie om drugsgebruik in jullie club te voorkomen?
“Er is altijd een beveiligingsteam aanwezig om te controleren op drugs bij de ingang. Ook hebben we een speciaal Eerste Hulp Bij Drugs-team (EHBD). Met posters en berichten op social media proberen we onze bezoekers bewust te maken van de risico’s van drugsgebruik. Ook roepen ze ze op goed op zichzelf en elkaar te letten. We worstelen daar soms wel mee als organisatie. Drugs zullen altijd in het uitgaansleven gebruikt worden. Dat zag je vroeger al, in de gabbercultuur. Dat willen we natuurlijk niet in onze clubs, maar we zijn tegelijkertijd ook realistisch. Mensen die drugs willen gebruiken, vinden toch wel een manier. Daarom proberen we onze verantwoordelijkheid te nemen door ook in te zetten op bewustzijn onder ons publiek.”
Hangt het drugsgebruik af van de programmering?
“Sommige mensen vragen wel waarom we techno en house programmeren als we liever niet hebben dat mensen drugs gebruiken. Dat snap ik, maar wij willen gewoon de tofste feesten geven voor jongeren op een veilige manier. De vraag naar hard techno feesten is enorm. Het draait om de muziek en de sfeer. Het valt me wel op dat jongeren steeds meer onbezonnen met drugs omgaan. Van het EHBD-team horen we dat ze soms niet weten wat ze allemaal in hun lichaam stoppen. Dan voelt het een beetje van god los, zeker als je je bedenkt dat je van geteste drugs ook kunt overlijden door oververhitting van je lichaam. ”
Hoe zijn de reacties op RaveSafe?
“Verbazingwekkend goed. Onze introvideo had in korte tijd meer dan 200.000 views en we zitten nu op 1 miljoen views in totaal. Ik had verwacht dat er veel discussie zou ontstaan. Over drugsgebruik, over waar we ons mee bemoeien. Over legalisering. Maar eigenlijk valt dat heel erg mee. Veel mensen steunen de RaveSafe campagne en vinden het goed dat we ons er over uitspreken. Daarom hoop ik ook dat andere clubs en festivalorganisatoren ons voorbeeld volgen en zich ook meer uitspreken. Hoe meer organisaties zich hiervoor inzetten, hoe beter.”