De wereld achter drugs

Af en toe een pilletje of een lijntje. Wat kan het kwaad? Achter drugs gaat helaas een hele wereld schuil. Ook door af en toe te gebruiken houd je dit systeem in stand. Lees hier verhalen van mensen die meer kunnen vertellen over deze onderwereld. 

Meer verhalen

Foto van huis met kapotte voordeur

Het verhaal van bewoner Mark

Achter drugs kleeft een wereld van criminaliteit. Conflicten binnen het criminele milieu worden steeds vaker uitgevochten op straat. Door middel van explosies of beschietingen proberen criminelen elkaar onder druk te zetten. Wat doet het met je als er in jouw straat een explosie af gaat? Mark woont met zijn gezin in Rotterdam en maakte het een aantal keer van dichtbij mee.

Lees meer
Wijkagent Tugay loopt door de wijk. Je ziet een muur met graffiti.

Het verhaal van wijkagent Tugay

Rotterdam wordt de laatste tijd geconfronteerd met een golf van geweld, vaak gerelateerd aan drugscriminaliteit. De daders lijken steeds jonger te worden, en het geweld steeds ernstiger. Wijkagent Tugay maakt het dagelijks mee: "Toen ik nog wijkagent was in Zuid waren het vooral de jongens van een jaar of 20, maar tegenwoordig zie je dat er al jongens van 13 geronseld worden op straat. Het probleem is echt groter geworden."

Lees meer
Het verhaal van Ex-dealer Omar

Het verhaal van ex-dealer Omar

Iedereen op straat weet, dat als je hoort van ‘Hij wordt gezocht door Colombianen’.. Dat het eigenlijk betekent: ’Binnenkort zie je een grafsteen van hem’. En ook van de vrienden, familie of mensen die er toevallig bij lopen.

Lees meer
Het verhaal van Ex-dealer Joe

Het verhaal van ex-dealer Joe

"Zit je ineens ergens met een wapen op je hoofd. Met gasten waarvan je dacht dat het je vrienden waren. Dan denk je wel ‘is dit t waard?" Ex-dealer Joe vertelt: "Ik denk dat als jij zonder dealer aan drugs zou moeten komen, dat je allang 10 keer in elkaar geslagen was. Misschien wel dood."

Lees meer

Veelgestelde vragen

Er is steeds meer drugsgeweld in Rotterdam. Een campagne gaat de wereld niet meteen veranderen. Maar de gemeente vindt het belangrijk dat het mensen zich bewust zijn van de gevolgen van drugsgebruik in de stad. En dat we daar een gesprek over voeren. Want helaas lijken drugs steeds normaler te worden. Maar achter elke pil en elk lijntje zit een wereld vol criminaliteit. We merken hier in Rotterdam steeds vaker de gevolgen van. Daarom willen we Rotterdammers bewust maken: wat draag jij hier aan bij?

Lees meer

Nee, dit is te makkelijk gedacht. De criminaliteit verdwijnt niet als je legaliseert. Dat blijkt ook uit onderzoek van landen die experimenteren met legalisering. Daarnaast is het de taak van de overheid om mensen te beschermen. Veel drugs (zoals cocaïne) zijn erg verslavend maar bovenal gevaarlijk. Een XTC-pil die getest is, kan er alsnog voor zorgen dat iemand overlijdt. Met legaliseren beschermen we mensen dus niet.

Lees meer

De gemeente werkt samen met de politie, het Openbaar Ministerie, de douane en andere partners om drugscriminaliteit in de stad en de haven aan te pakken. We beschermen onze haven, sporen criminelen op, bieden hulp aan slachtoffers en geven voorlichting aan jongeren over de risico's van drugscriminaliteit. Er gebeurt heel veel in Rotterdam. Wat draag jij bij aan het veiliger maken van onze stad?

Lees meer

Ja, drugs zijn strafbaar volgens de Opiumwet. Dat betekent dat het voor iedereen verboden is om drugs te kopen en op zak te hebben. In Nederland kennen we wel een gedoogbeleid: voor mensen ouder dan 18 jaar wordt een oogje dichtgeknepen als zij een kleine hoeveelheid softdrugs bij zich hebben. Voor harddrugs geldt dat het gebruik van deze drugs niet strafbaar is, het bezit wel. Word je aangehouden met een kleine hoeveelheid drugs op zak, dan wordt dit vaak gezien als gebruikershoeveelheid.

Twijfel jij wel eens over jouw gebruik? Of maak jij je zorgen over een ander? Wil je weten wat risico’s van drugsgebruik zijn? Of wil je weten wanneer je een verslaving hebt? Neem dan contact op met Youz door een mail te sturen naar preventie@youz.nl. Meer informatie over drugs vind je op de website van Youz: https://www.maakjekeus.nl/advies-hulp. Youz ondersteunt mensen in de regio Rotterdam-Rijnmond, hun ouders/verzorgers/vrienden op het gebied van (problematisch) middelengebruik, gamen en gokken. Je hoeft dus zeker niet verslaafd te zijn als je hulp wilt of vragen wil stellen. Youz is er preventief voor jou. Je kunt anoniem contact opnemen met Youz. Kom je uit een andere regio? Dan verwijst Youz je door naar hulp bij jou in de buurt.

Wat weet jij over de impact van drugs op Rotterdam?